Servírují se s bešamelovou omáčkou a brusinkami, ale protože my Češi jsme masoužrouti, můžete je zobat u televize s hranolkami a tatarkou nebo jen s chlebem, případně je v neděli k obědu přiložit k bramborovému knedlíku a zelí.
Ingredience na masové kuličky
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 75 g strouhanky
- 1 velká cibule
- 1 lžíce oleje
- velká špetka soli, pepř
- pár špetek muškátového oříšku (je velmi aromatický, nemusí ho být tolik)
- dvě špetky mletého kardamomu (v originále patří do receptu, ale nemusí být)
- čerstvé bylinky podle chuti (petržel, pažitka, libeček)
Na omáčku
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml sladké smetany
- šťáva z jednoho citrónu (podle chuti)
- sůl
A jdeme na kuličky
Jemně nakrájenou cibuli orestujte lehce do hněda a společně se všemi dalšími ingredincemi smíchejte v míse. Namočenýma rukama tvarujte kuličky. Pokud uděláte větší, budou více masové, menší se hodně opečou, vyberte si podle chuti.
Smažte na pánvi 10-15 minut hodně do hněda. Péct můžete i v troubě, lehce potřete olejem a na 180°C do asi 10 minut, přijdete ale o výpek do omáčky.
Jak na omáčku
Do výpeku na pánvi po kuličkách dejte vývar, smetanu, šťávu z půlky citrónu, sůl, zaprašte moukou, míchejte a pomalu zahřívejte. Omáčku přiveďte k varu, ale ne moc rychle, snadno se připaluje a vařte až do své oblíbené konzistence. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě lehce podle chuti okyselte citrónem.
Dobrou chuť!