Vyrobte si smyslně dobrou domácí nutelu, bojkotujte palmový olej!

Nutela už dávno není lahodná jako kdysi, je jedním z výrobků příšerně přecpaným palmovým a kokosovým olejem. Nejen, že se pochybuje o zdravotních účincích, navíc se díky jejich pěstování devastuje příroda. Podívejte se na jednoduchý návod na domácí výrobu. 

Vyrobit si domácí nutelu zvládne každá i začínající kuchařka. Potřebovat budete především lískové oříšky, vajíčka a cukr. 

 

Ingredience

  • 1 šálek lískových ořechů

  • 2 šálky cukru (krupice)

  • 2 vejce

  • 2 šálky mléka

  • 3 lžíce kakaa

  • 4 lžíce hladké mouky

  • 1 čajová lžička másla

 

Příprava domácí nutely

  1. Lískové oříšky zbavíme slupek a orestujeme na suché pánvi asi 10-15 minut, až začnou líbezně vonět. Pak je necháme důkladně vystydnout. 
  2. Studené oříšky rozmixujeme do hladké mastné hmoty. Pokud by byly teplé, mohly by žluknout a začnou se patlat. 
  3. V míse smícháme vajíčka s cukrem a vyšleháme je do hladké hmoty. Postupně přidáváme kakao, mouku, lískooříškovou hmotu a máslo.
  4. Začneme ohřívat mléko, do horkého postupně vmícháme připravenou směs a za důkladného míchání ode dna vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nemusí být hustá příliš, po rozlití do sklenic hodně stuhne. 

 

 

Dost podobný články