Lahodné minivětrníky nejsou žádná věda ani v domácí kuchyni

Čím jsou menší, tím jsou roztomilejší a chutnají každému už od pohledu. Připravit si je doma ale nedá zase tolik práce, kolik by se zdálo. Mají ale jednu vadu, velmi rychle mizí pod rukama. 

Větrníky patří v cukrárnách mezi nejžádanější cukroví, přitom si je připravit doma není nic složitého. Nemusí být nutně dvoubarevné, pudinková náplň stačí vanilková nebo čokoládová. I tak se po nich jenom zapráší. 

 

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 4 ks vejce
  • 400 ml vody
  • 200 ml oleje
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 10 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli

Lahodná náplň:

  • 750 ml mléka
  • 3 bal. vanilkového pudinku
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml sodovky
  • 1 lžíce vanilkového extrantu
  • + moučkový cukr na posypání 
  • + čokoládu na ozdobu

 

A jdeme na pečení - postup:

1.

Do hrnce si dáme vodu, přidáme olej, sůl a přivedeme do varu. Za stálého míchání přidáme mouku, kukuřičný škrob, kakao a prášek do pečiva. Důkladně spojíme, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

 

2.

Po zchladnutí zašleháme mixérem do hmoty vejce jedno po druhém.

 

3.

 

Připravené těsto dáme do cukrářského sáčku a na plech, vyložený pečícím papírem, tvarujeme "kopule". Po upečení z nich vzniknou podélným rozříznutím minivětrníky. Kdo chce větší, roztáhne kopulky více do šířky. 

4.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do zlatova.

 

5.

Během pečení si připravíme náplň. Na plotnu dáme mléko, přidáme cukr a pudinkové prášky a uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Kdo by přeci jen trval na dvoubarevných větrnících, může půl nápně vyrobit z čokoládového pudinku. 

 

 

6.

Mixérem vyšleháme smetanu se sodovkou, kterou zašleháme do vychladlého pudinku a přidáme vanilkový extrakt. Oxid uhličitý v sodovce hmotu nádherně nakypří. 

7.

Upečené pečivo necháme vychladnout, rozřežeme na poloviny a naplníme krémem. 

9.

Pocukrujeme moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěnou čokoládou.

 

Dobrou chuť!

Dost podobný články