Lahodné minivětrníky nejsou žádná věda ani v domácí kuchyni

Čím jsou menší, tím jsou roztomilejší a chutnají každému už od pohledu. Připravit si je doma ale nedá zase tolik práce, kolik by se zdálo. Mají ale jednu vadu, velmi rychle mizí pod rukama. 

03. 04. 2024  Recepty

Větrníky patří v cukrárnách mezi nejžádanější cukroví, přitom si je připravit doma není nic složitého. Nemusí být nutně dvoubarevné, pudinková náplň stačí vanilková nebo čokoládová. I tak se po nich jenom zapráší. 

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 4 ks vejce
  • 400 ml vody
  • 200 ml oleje
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 10 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli

Lahodná náplň:

  • 750 ml mléka
  • 3 bal. vanilkového pudinku
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml sodovky
  • 1 lžíce vanilkového extrantu
  • + moučkový cukr na posypání 
  • + čokoládu na ozdobu 

A jdeme na pečení - postup:

  1. Do hrnce si dáme vodu, přidáme olej, sůl a přivedeme do varu. Za stálého míchání přidáme mouku, kukuřičný škrob, kakao a prášek do pečiva. Důkladně spojíme, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
  2. Po zchladnutí zašleháme mixérem do hmoty vejce jedno po druhém.
  3. Připravené těsto dáme do cukrářského sáčku a na plech, vyložený pečícím papírem, tvarujeme "kopule". Po upečení z nich vzniknou podélným rozříznutím minivětrníky. Kdo chce větší, roztáhne kopulky více do šířky.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do zlatova.
  5. Během pečení si připravíme náplň. Na plotnu dáme mléko, přidáme cukr a pudinkové prášky a uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Kdo by přeci jen trval na dvoubarevných větrnících, může půl nápně vyrobit z čokoládového pudinku.
  6. Mixérem vyšleháme smetanu se sodovkou, kterou zašleháme do vychladlého pudinku a přidáme vanilkový extrakt. Oxid uhličitý v sodovce hmotu nádherně nakypří.
  7. Upečené pečivo necháme vychladnout, rozřežeme na poloviny a naplníme krémem.
  8. Pocukrujeme moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěnou čokoládou.

A je hotovo! Přejeme vám, ať se dílo podaří a po větrníčcích se jen zapráší. Dobrou chuť!