Větrníky patří v cukrárnách mezi nejžádanější cukroví, přitom si je připravit doma není nic složitého. Nemusí být nutně dvoubarevné, pudinková náplň stačí vanilková nebo čokoládová. I tak se po nich jenom zapráší.
Co budeme potřebovat na těsto:
- 4 ks vejce
- 400 ml vody
- 200 ml oleje
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 10 lžic hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- špetka soli
Lahodná náplň:
- 750 ml mléka
- 3 bal. vanilkového pudinku
- 250 g moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml sodovky
- 1 lžíce vanilkového extrantu
- + moučkový cukr na posypání
- + čokoládu na ozdobu
A jdeme na pečení - postup:
- Do hrnce si dáme vodu, přidáme olej, sůl a přivedeme do varu. Za stálého míchání přidáme mouku, kukuřičný škrob, kakao a prášek do pečiva. Důkladně spojíme, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
- Po zchladnutí zašleháme mixérem do hmoty vejce jedno po druhém.
- Připravené těsto dáme do cukrářského sáčku a na plech, vyložený pečícím papírem, tvarujeme "kopule". Po upečení z nich vzniknou podélným rozříznutím minivětrníky. Kdo chce větší, roztáhne kopulky více do šířky.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do zlatova.
- Během pečení si připravíme náplň. Na plotnu dáme mléko, přidáme cukr a pudinkové prášky a uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Kdo by přeci jen trval na dvoubarevných větrnících, může půl nápně vyrobit z čokoládového pudinku.
- Mixérem vyšleháme smetanu se sodovkou, kterou zašleháme do vychladlého pudinku a přidáme vanilkový extrakt. Oxid uhličitý v sodovce hmotu nádherně nakypří.
- Upečené pečivo necháme vychladnout, rozřežeme na poloviny a naplníme krémem.
- Pocukrujeme moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěnou čokoládou.
A je hotovo! Přejeme vám, ať se dílo podaří a po větrníčcích se jen zapráší. Dobrou chuť!