Domácí švédské masové kuličky IKEA jsou rychlé a nejsou žádným tajemstvím

Masové kuličky jsou švédským národním pokrmem a ve světě je proslavil nábytkový řetězec IKEA, kam se za nimi vydává mnoho lidí. Nejsou náročné na přípravu a můžete si je snadno připravit i doma.

Servírují se s bešamelovou omáčkou a brusinkami, ale protože my Češi jsme masoužrouti, můžete je zobat u televize s hranolkami a tatarkou nebo jen s chlebem, případně je v neděli k obědu přiložit k bramborovému knedlíku a zelí.

 

INGREDIENCE NA MASOVÉ KULIČKY:

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 75 g strouhanky
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • velká špetka soli, pepř
  • pár špetek muškátového oříšku (je velmi aromatický, nemusí ho být tolik)
  • dvě špetky mletého kardamomu (v originále patří do receptu, ale nemusí být)
  • čerstvé bylinky podle chuti (petržel, pažitka, libeček)

NA OMÁČKU:

  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml sladké smetany
  • šťáva z jednoho citrónu (podle chuti)
  • sůl

 

Jemně nakrájenou cibuli orestujte lehce do hněda a společně se všemi dalšími ingredincemi smíchejte v míse. Namočenýma rukama tvarujte kuličky. Pokud uděláte větší, budou více masové, menší se hodně opečou, vyberte si podle chuti. Smažte na pánvi 10-15 minut hodně do hněda. Péct můžete i v troubě, lehce potřete olejem a na 180°C do asi 10 minut, přijdete ale o výpek do omáčky.

 

 

Do výpeku na pánvi po kuličkách dejte vývar, smetanu, šťávu z půlky citrónu, sůl, zaprašte moukou, míchejte a pomalu zahřívejte. Omáčku přiveďte k varu, ale ne moc rychle, snadno se připaluje a vařte až do své oblíbené konzistence. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě lehce podle chuti okyselte citrónem.

 

Dobrou chuť!

 

Štítky: · za pár korun

Dost podobný články